Kolekcionarstvo se najčešće povezuje sa skupocenim umetničkim delima ili istorijskim predmetima koja će se u jednom trenutku naći u muzejima ili prodati skupo na Ebay-u. Međutim, istina je često drugačija, mnogi kolekcionari se skupljanjem ne bave zbog finansijske, već emotivne satisfakcije i mnoge od kolekcionarskih predmeta nikada neće prodati.

Kada naslede ili kupe stan, ljude obično jedino interesuje kvadratura i cena, pa brojne stvari poput slika, starog novca i poštanskih maraka završavaju u kontejnerima, kaže Goran Malojčić, jedan od beogradskih kolekcionara i dodaje da tako pronađene stvari završavaju na buvljim pijacama. Među njima ima i pravih dragocenosti. Ovaj pasionirani sakupljač slika je upravo na buvljaku našao malu Lalique vazu i za nju platio 700 dinara, a njena vrednost procenjuje se na oko 1000 evra.

Crno-bela fotografija koja prikazuje scenu napuštenog grada smatra se najstarijom sačuvanom fotografijom na kojoj je ovekovečen čovek. Fotografija je snimljena u Parizu 1838. godine. Čovek na slici, kojeg je teško uočiti na prvi pogled, čini se, čisti svoje cipele. Pretpostavlja se da je tu i druga osoba, ulični čistač cipela, iako je teško odrediti da li se vide dve osobe ili samo jedna.

Jedini fotoaparat Američke svemirske agencije (NASA) koji su astronauti misija Apolo vratili na Zemlju nakon boravka na Mesecu, prodat je na aukciji u Beču za 550.000 evra, preneli su lokalni mediji.
Ovaj aparat je pripadao astronautu Džimu Irvinu. Srebrni fotoaparat, koji se mogao pričvrstiti na prednjem delu odela astronauta, bio je prvobitno procenjen na 200.000 evra.

U jednoj od najvećih operacija te vrste, italijanska policija je otkrila skrovište sa više od 5.000 ukradenih antikviteta, saopšteno je u Rimu. "Ovo je dosad najveće otkriće: pronađen je 5.361 predmet zahvaljujući temeljnoj istrazi", izjavio je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini, dodavši da će svi antikviteti biti vraćeni tamo odakle su ukradeni.

Za neke antikvitete kruže priče da su "ukleti", a zbog nekih zaista i bude mrtvih: iza priča o preprodaji antikviteta kriju se detalji koji zvuče kao iz romana Dena Brauna - zakopano blago, misteriozne smrti, pljačke, falsifikovani dokumenti, tajni računi u švajcarskim bankama, posrednici "iz senke"... BBC piše da cene najtraženijih antikviteta dostižu milione dolara - što su cifre koje podstiču iskopavanja u Italiji, Grčkoj, Turskoj...